Rodzaj | Pozostałe maszyny rolnicze |
---|
Pionowy mieszalnik wchodzi najczęściej w skład linii do produkcji mieszanek żywnościowych, które składają się z: młyna młotkowego, podajnika ślimakowego z koszem wsypu, który łączy młyn z mieszalnikiem, pionowego mieszalnika i szafki sterowniczej. Odmierzanie wsypywanych składników odbywa się ręcznie na specjalnej wadze. Składniki mielone przez młyn młotkowy są wrzucane do mieszalnika przy pomocy poziomego podajnika ślimakowego, a te które nie są mielone, przez kosz wsypu i poziomy podajnik wsypywane są bezpośrednio do mieszalnika. Pionowa spirala przez cylindryczną rurę podnosi masę do górnej części mieszalnika, skąd bezwładnościowo opada na dno, a następnie ponownie przez spiralę podnosi się do góry. Proces ten trwa 8 do 10 minut. Opróżnianie mieszalnika odbywa się grawitacyjnie poprzez rurę, która wychodzi z mieszalnika, na której końcu znajduje się ręczny zawór.
Istnieją różne wielkości mieszalników od 300 do 900kg.
Czas realizacji ok 40 dni.